Saturday, February 19, 2011

Penjelasan : Fitnah dan Fakta yang salah dari sidang media oleh Pengerusi Penggerak Mahasiswa UM


by Ahmad Syazwan (Presiden PMIUM) on Saturday, 19 February 2011 at 15:27

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pilihanraya kampus Universiti Malaya sememangnya sentiasa panas dengan suasana kempen dan isu yang timbul. Semuanya ini adalah permainan dan aksi biasa dalam suatu padang demokrasi. Namun malangnya, kenyataan yang dikeluarkan oleh saudara Asri Zulkifli dalam sidang media semalam yang jelas menunjukkan kecetekan fakta dan ketandusan idea beliau dalam pilihanraya kampus kali ini.

Justeru, ada beberapa pembetulan fakta yang perlu dibuat :

1. Tidak ada jemputan lansung dari pihak TNC HEP untuk berjumpa dengan wakil mahasiswa semasa himpunan di gazebo. Hanya saudara Ahmad Syazwan (Presiden PMIUM) yang menerima mesej dari wakil Naib Canselor mengatakan NC telah MENGARAHKAN TNC HEP untuk berjumpa dengan mahasiswa. Namun TNC HEP hanya mahu berjumpa seorang sahaja daripada kami. Jelas bahawa TNC tidak mehu berjumpa dengan mahasiswa.

2. Kami menafikan kenyataan bahawa pihak pentadbiran tidak akan bersetuju dengan apapun yang Pro Mahasiswa bawa.Sebenarnya, hanya TNC HEP sahaja yang lansung tidak boleh menerima pandangan kami, sebaliknya banyak perkara yang Pro-M bawa terus kepada Naib Canselor, diterima. ( contohnya pembatalan bengkel calon dan penukaran Pengerusi Jawatankuasa Induk Pemilihan, rujuk : http://malaysiakini.com/news/155760

3. Asri mendakwa ada ahli politik yang masuk ke UM pada hari penamaan calon dan mendakwa boleh memecahbelahkan mahasiswa yang ada. Ahli politik tersebut ialah saudara Nazri Yunus ( mantan Presiden PMIUM) dan Cikgu Bad (SMM). Kami menafikan penglibatan dan ternyata Asri tidak mengenali mereka ini. Saudara Nazri merupakan pelajar Master dan memang selalu ada di UM. Cikgu bad bukan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia(SMM), tetapi Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan tidak ada bukti dikemukan bahawa dia telah masuk kekampus UM pada hari berkenaan.

Pro Mahasiswa kesal dengan kesalahan maklumat dan fakta yang diberikan oleh seorang pemimpin utama Penggerak Mahasiswa. Jika beliau menuduh Pro-m suka 'judge' tanpa usul periksa, saya rasa mahasiswa sudah boleh menilai dia pula bagaimana.

Dalam usaha Pro Mahasiswa tegas membela demokrasi dan keadilan mahasiswa, pihak penggerak hanya memerhati sahaja apa yang berlaku. Golongan mahasiswa tidak boleh akur dan tunduk dengan sistem yang korup, mesti bangkit lawan kezaliman.

Berjuanglah atas idealisme, bukan 'boneka'nisme....

video penuh sidang media tersebut boleh dilihat disini: http://www.malaysiakini.tv/video/21062/um-deputy-vc-meets-pro-m-students.html

No comments: