Wednesday, November 25, 2009

Tiada Istilah Cuti Dalam Kamus Pejuang

Selepas exam baru-baru ni,
Penulis bersama pensyarah Dr. Hamza (JORDAN) &
Prof. Dr. Tobroni (INDONESIA)1. Alhamdulillah selesai sudah peperiksaan akhir semester 5 di Universiti Malaya. Tiga kali lagi berjumpa dengan bangunan peperiksaan. Nampak gayanya, tua di Universiti le jawabnya…Alhamdulillah sem ni rasa tidak tertekan sangat semasa exam, rasa tenang sahaja. Siap tidur awal lagi malam exam. Result tidak mahu difikir lagi, kalau boleh dapat 4.5 ok gak. Boleh cover pointer semester lepas.

2. Alhamdulillah, dah selamat sudah Bro-MC, tahniah kepada pengarah BRO Zul & timbalan pengarah SIS Mashitah serta semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan program tarbiah ini. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala jerih peluh saudara dan saudari.

3. Cuti ini jadual agak padat, banyak bangat program dan kerja-kerja yang perlu dibereskan. Sempat balik rumah dalam lima hari sahaja. Duduk dekat Penang sekejap sahaja. Banyak masa di tempat lain. Rutin raya like usual setiap tahun, jadi imam & baca khutbah raya di kampung, Parit Buntar, Perak.

4. Masa yang terbatas ini, kena manfaat betul-betul le sepanjang masa cuti di rumah. Kebetulan my brother’s ambil SPM tahun ini. Masa yang ada di rumah, sedikit sebanyak boleh membantunya study smart setakat mana ilmu yang ada.

5. Aktivis tidak ada istilah cuti. Target cuti kali ini nak explore segala ilmu yang ada. Azam nak habiskan buku
“ Sejarah Pemikiran 1 : Sumber Ilmu, Perbandingan Idealogi & Orde Baru Dunia “
hasil nukilan Sulaiman Noordin. Boleh tahan juga ketebalan buku ini 449 muka surat. Di samping menghabiskan beberapa buah buku lain untuk bekalan menjadi seorang murobbi yang istiqamah dalam perjuangan.

6. Sem depan PMIUM bercadang mengadakan satu talk yang akan disampaikan seorang tokoh akademik yang penuh kontroversi iaitu bekas mufti Perlis, Dr. Asri. Doakan supaya program ini berjaya. Nantikannya..

7. Cuti ni ramai senior-senior kahwin,
Kena susun jadual elok-elok untuk memenuhi semua jemputan. Selepas ini jangan lupa datang walimah saya plak. (^_^)

8. Buat semua teman-teman yang tengah bercuti, manfaatkan cuti dengan sebaiknya.. Perkukuhkan diri dengan segala ilmu yang ada...
Lipatgandakan usaha untuk menyempurnakan diri menjadi anak yang soleh & solehah.
Selamat berbakti kepada keluarga di kampung.

9. Akhirnya.. Kesempatan yang ada, penulis nak minta maaf banyak sekiranya sepanjang menghembuskan nafas di muka bumi ini ada terbuat apa-apa dosa dalam muamalah sesama insan. Selamat Menyambut Hari Raya ’Aidil Adha.
Kullu ’Am Wa Antum Bikhoir.

No comments: