Friday, November 13, 2009

MPMUM akan adakan AGM – Hafiz Ilyas


Kuala Lumpur 10 Nov – Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) sebelum sesi kepimpinan mereka berakhir.

Perkara itu dicadangkan oleh Timbalan Naib Yang DiPertua 1, Mohamad Hafiz Bin Ilyas dalam kenyataannya baru-baru ini.

“Saya mencadangkan kepada MPMUM supaya mengadakan AGM dan mengumpulkan keseluruhan mahasiswa Universiti Malaya” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan kuliah maghrib di salah sebuah kolej kediaman.

“Ini (AGM) bukan mahu memecat siapa-siapa seperti yang dilakukan oleh sesetengah parti politik, tapi lebih kepada membuka ruang kepada mahasiswa”

Katanya, di dalam AGM tersebut, MPMUM boleh membentangkan keseluruhan program-program serta segala aktiviti yang telah dilaksanakan. Disamping itu juga ujarnya, MPMUM boleh menyampaikan berkenaan isu-isu kebajikan yang telah diselesaikan atau yang masih diperjuangkan.

“Selain itu, mahasiswa bebas mengkritik dan memberikan idea serta pandangan, atau apa sahaja yang tidak puas hati. MPMUM bersedia menerima untuk dibuat penambah-baikan untuk sesi kepimpinan akan datang” tambahnya lagi.

Seorang mahasiswa Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat ditemui, Mohd Amirul mengalu-alukan cadangan tersebut. Katanya, mahasiswa mempunyai hak terhadap MPMUM selaku badan yang menaungi keseluruhan mahasiswa.

Ditanya bilakah tarikh akan diadakan AGM tersebut, beliau menyatakan perkara tersebut akan dibawa kepada mesyuarat Majlis Tertinggi MPMUM terlebih dahulu.

“Kita perlu mendapat persetujuan MT sebelum diputuskan dalam mesyuarat bersama exco-exco kita, (Ini) supaya mereka bersedia dengan laporan untuk dibentangkan pada mahasiswa.” Katanya.

Dijangka kepimpinan MPMUM bakal berakhir pada pertengahan bulan Januari tahun hadapan, dan sesi pemilihan pimpinan MPMUM akan diadakan melalui Pilihan Raya Kampus (PRK) yang bakal berlangsung selepas perletakan jawatan MPMUM secara rasmi.-UMToday

Sumber : http://um-today.com/

No comments: