Saturday, June 27, 2009

Selamat Datang Teristimewa Buat Mahasiswa Baru UM sesi 2009/2010..We Unite For UM

Assalamu'alaikum,
Salam sejahtera,
Salam perpaduan,
Salam perjuangan & Selamat memulakan dunia baru di kampus Universiti Malaya teristimewa buat seluruh mahasiswa & mahasiswi baru batch 2009/2010.
Kehadiran kalian amat dinantikan untuk bersama-sama menjulang tradisi kecemerlangan Universiti Malaya.

Kami di peringkat barisan Majlis Tertinggi Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) sesi 2008/2009 mengharapkan saudara & saudari sekalian dapat memanfaatkan Minggu Haluan Siswa kali ini dengan sebaiknya.
Apa yang baik dijadikan teladan, yang sebaliknya dijadikan sempadan. Era kini menuntut mahasiswa berfikir dahulu menggunakan minda kelas pertama sebelum membuat sebarang tindakan.

Di kampus, saudara saudari berhak untuk menyatakan ”TIDAK” dan mempersoalkan apa-apa sahaja sekiranya nampak perkara tersebut bertentangan dengan batas-batas agama, kemanusian dan sewaktu dengannya.

Saudara saudari perlu keluar dari kepompong, kini anda bukan budak sekolah lagi, yang hanya mengikut dan terus mengikut tanpa menggunakan anugerah yang teristimewa pada insan iaitu akal. Jangan jadi seperti lembu yang ditusuk hidung...

Mahasiswa perlu berwawasan dan berjiwa besar untuk menjadi negarawan Malaysia yang mempunyai sahsiah yang terpuji. Universiti bukan sahaja merupakan pentas untuk menimba ilmu pengetahuan semata-mata sahaja tetapi juga untuk membina peribadi dan perwatakan anda.Universiti Malaya umpama kilang yang menghasilkan produk negarawan Malaysia yang berkaliber seperti Datuk Ahmad Shabery Cheek, Dato Haji Husam Musa, Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom, Dato Seri Anwar Ibrahim , Tun Abdullah Ahmad Badawi, Professor Diraja Ungku Abdul Aziz dan ramai lagi.
Jadikan varsiti Malaya sebagai medan untuk menggilap kepimpinan anda.

We Unite For UM.

No comments: