Thursday, June 25, 2009

Press Conference Isu Di SELATAN THAI...


Kenyataan Media
PERGOLAKAN DAN PERTUMPAHAN DARAH YANG BERLAKU DI SELATAN THAI
OLEH :Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) &
Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)
Pada 25 Jun 2009, Khamis , Universiti Malaya.

Pendahuluan

Pada 9 Jun 2009, sekali lagi dunia telah digemparkan dengan berita ’11 jemaah termasuk imam ditembak mati ketika sedang solat Isyak di Selatan Thailand’. Kejadian yang berlaku di Masjid Al-Furqan, Kampung Air Tempayan kira- kira 50 kilometer dari Sungai Golok telah menambahkan jumlah kematian orang Islam yang mencecah lebih 3700 orang sejak konflik pada tahun 2004 bermula.
Mahasiswa melihat jumlah kematian yang hampir mencapai 4000 orang adalah sesuatu yang serius dan di khuatiri kejadian yang lebih buruk akan menyusul lagi dan tiada pengakhirannya. Tambahan lagi, mereka yang terkorban ini bukan sahaja saudara seagama kita, bahkan mereka juga merupakan sebahagian dari rumpun Melayu kita.

Punca krisis selatan Thailand


Wilayah selatan Thailand terdiri daripada Pattani, Narathiwat dan Yala merupakan sebahagian daripada Tanah Melayu tetapi telah diserahkan oleh British kepada kerajaan Thailand menerusi Perjanjian Bangkok 1909. Sehingga hari ini, wilayah tersebut kekal di bawah jajahan Thailand.
Antara dakwaan yang menyebabkan konflik ini berlaku ialah faktor sejarah termasuk kependudukan yang berlangsung selama 200 tahun, imperialisma ekonomi dan budaya di Pattani, ketidak hormatan terhadapan agama Islam termasuk menubuhkan bar atau kelab- kelab malam di kawasan Muslim, penyalahgunaan kuasa dan korupsi.
Jadi pada tahun 1970 sebuah kumpulan bersenjata yang bernama Pertubuhan Pembebasan Bersatu Pattani (PULO) telah ditubuhkan untuk tujuan kemerdekaan daerah- daerah selatan Thailand termasuk Pattani, Yala dan Naratiwath daripadan kerajaan Thailand yang tidak sama cara hidup dengan meraka. Mereka juga mendakwa bahawa kemerdekaan sepatutnya milik mereka berdasarkan faktor sejarah yang telah disebutkan.

PENDIRIAN MAHASISWA:

Kembalikan Keamanan Umat Islam Selatan Thailand
Mahasiswa beranggapan bahawa pembunuhan yang berlaku ini adalah di sebabkan dendam dari pihak kerajaan terhadap golongan pemisah yang telah membunuh rakyat Buddha, guru- guru dan sami- sami Buddha satu ketika dulu.
Justeru, mahasiswa akan menyerahkan memorandum kepada Kedutaan Thailand dengan membawa beberapa tuntutan bagi memastikan keamanan kepada umat Islam di Selatan Thailand khususnya dikembalikan.

Berikut adalah tuntutan-tuntutan Mahasiswa terhadap isu yang berlaku ini:

1) Mahasiswa menuntut agar Selatan Thailand dimerdekakan.
2) Keamanan rakyat selatan Thailand yang dirampas perlu dikembalikan.
3) Kami mendesak agar pemimpin Thailand menarik tentera dari Selatan Thailand
4) Pemimpin Thailand hendaklah mengenakan hukuman yang berat terhadap dalang yang terlibat dalam kes pembunuhan ini.
5) Kembalikan hak asasi penduduk Selatan Thailand.

Sebagai tanda prihatin Mahasiswa terhadap nasib umat islam di selatan Thailand peringkat mahasiswa akan melancarkan kutipan derma besar-besaran untuk membantu nasib mereka yang tertindas di sana.

Disediakan oleh;
Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS)
Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM)

No comments: