Thursday, June 11, 2009

Nantikan Kemunculan EPISMA 09 Di Universiti Malaya


Tahun 2008 merupakan tahun keramat bagi PSIPUM kerana buat julung2 kalinya, persatuan ini telah berjaya membuka mata masyarakat kampus dan luar, bahawa mahasiswa yang dikatakan skema dan academician juga mampu menganjurkan satu program yang hebat seperti itu. Tahniah buat pimpinan yang lepas dan sesiapa yang turut sama menjayakannya.

Namun, bukanlah nama yang ingin dikejar. Habis tu? Jika tidak nama, apa? Soalan itu tidak perlu diberikan jawapan kerana penulis tujukan soalan itu kepada pembaca. Dan, soalan itu harus difikirkan jawapan bersama, sebelum membaca ayat yang seterusnya.
Dengan berbekalkan tagline PSIPUM Untuk Semua, bagi penulis, pendekatan EPISMA pada tahun ini perlu berubah dan berlainan. Jika yang lepas, kita hanya mempu mendapat crowd dari kalangan orang Islam, pada tahun ini kita perlu memakai pendekatan Islam itu adalah rahmatan lil 'alamin, ISLAM UNTUK SEMUA.

Jadi, idea2 yang bersifat lebih terbuka, tetapi pada masa yang sama dapat membawa mesej Islam patut dibawa. Idea apa itu? Itu yang perlu difikirkan bersama. Sedarlah, bahawa EPISMA merupakan satu medan yang cukup baik untuk mesej Islam itu disampaikan. Mesej Islam itu tidak semestinya mesti diletakkan nama Islam untuk ditonjolkan, tetapi kadang2, untuk peringkat awal, cukup sekadar unsur Islam dimasukkan.

Mungkin pada tahun ini, kita boleh sampaikan Islam itu mementingkan kesihatan dengan menonjolkan sukan Nabi SAW. Berkuda, memanah. Amacam? Kemungkinan, kita mampu membuat wacana yang berunsur dakwah seperti membincangkan soal "selsema babi" contohnya, hikmah kenapa Allah mengharamkan babi kepada manusia.

"ANDA SIHAT DENGAN ISLAM". Itulah yang penulis bayangkan mesej yang patut kita sampaikan kepada semua. Bahawa, dengan mengamalkan Islam, nescaya kita akan sihat. Kerana penulis teringat kata2 Qardawi, "Mana mungkin perkara yang halal dalam syariat itu mudarat bagi kita, dan mana mungkin perkara yang haram itu memberi manfaat kepada kita".

Jadi, ayuh sama2 kita fikirkan idea untuk kita sampaikan mesej Islam pada EPISMA sesi kali ini. Semoga dengan idea yang dicurahkan, mampu membantu kalimah Allah ditegakkan di muka bumi ini. Wassalam.

No comments: