Thursday, June 18, 2009

Memoir seorang aktivis mahasiswa UM


Sedar tidak sedar sesi 2008/2009 sudah melabuhkan tirai. Persoalannya, Apa yang telah ku sumbang pada agama, masyarakat & negara??? Sudah cukupkah apa yang telah ku beri selama ini pada mereka yang sepatutnya mendapat hak-hak mereka???

Imbas semula, bila ku renungi saat-saat aku diumumkan sebagai calon pilihan raya kampus yang mendapat undian tertinggi. Hanya air mata jernih dan Dewan Tunku Canselor (DTC) yang menjadi saksi perasaan ku tika itu. Semuanya berkat usaha & doa mak ayah, keluarga serta teman-teman seperjuangan.

Sekadar berkongsi pengalaman, mungkin ramai yang tidak tahu, sebelum aku mengisytiharkan untuk bertanding pada pilihan raya kampus yang lepas, banyak ujian yang ku tempuhi. Ada satu ketika, sebelum azan Maghrib berkumandang, terdengar deringan telefon rumahku, lantas ku terus mengangkat dengan kadar segera. Tetapi tiada kedengaran sebarang suara. Diam menyepi. Kali kedua mak ku sendiri yang menjawab, baru lah terdengar suara orang berbual secara dua hala. Rupa-rupanya pegawai polis dari Bukit Aman menghubungi ayahku dan salah satu petikan yang sempat ku rakam menyatakan, ”Jaga anak encik, elok-elok. Jika tidak, gelap masa depan.”
Aku berbisik dalam hati, ”Dia ingat, masa depan dan rezeki ku dia yang tentukan!!!”. Boleh rosak aqidah seseorang Muslim sekiranya percaya rezeki, manusia yang tetapkan.


Mak dan ayah mana yang tidak risaukan anaknya. Aku tidak mahu mengeruhkan keadaan, lantas terus memacu motosikal yang banyak berjasa terus ke rumah Allah bersama adikku untuk solat Maghrib secara berjemaah dan mendengar kuliah agama. Kebetulan pada malam itu penceramah berbicara tentang perjuangan Nabi Ibrahim dan mehnah serta tribulasi yang diharungi Nabi Ibrahim dalam perjuangannya menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini.
Aku bermonolog dalaman, ”Ustaz ni macam tahu-tahu je masalah yang aku hadapi”. Sekurang-kurangnya dapat menenangkan hati ku yang berbolak-balik ini.

Aku dapat merasakan ada pihak yang menyamar menjadi pegawai polis Bukit Aman. Aku tidak kisah kerana di akhirat kelak semua manusia daripada umat Nabi Adam sehinggalah umat Nabi Muhammad yang terakhir akan menyaksikan secara langsung siapa dalang yang sebenar disebalik peristiwa ini. Sampai tahap begini manusia sekarang tergamak melakukan demi kepentingan diri, status dan pangkat. Bahkan lebih daripada ini mereka sanggup lakukan demi mendapatkan apa yang mereka mahu. Masyarakat kini tidak ubah seperti masyarakat Jahiliyah. Kita boleh kategorikan sebagai masyarakat Jahiliyah Moden.

Padaku ini hanya sekelumit ujian, jika nak bandingkan dengan Pesuruh Allah, Nabi Muhammad SAW yang diiktiraf Michael H. Hart sebagai Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah :
”Jatuhnya pilihan saya kepada Nabi Muhammad dalam urutan pertama buku ’Seratus Tokoh yang Berpengaruh di Dunia’ mungkin mengejutkan sementara pembaca dan mungkin jadi tanda tanya sebahagian yang lain. Tapi saya berpegang pada keyakinan saya, dialah Nabi Muhammad satu-satunya manusia dalam sejarah yang berhasil meraih kejayaan-kajayaan yang luar biasa baik dinilai daripada ukuran agama mahupun ruang lingkup duniawi”.

Ujian ini ibarat hujung kuku sahaja. Perjalanan ku masih jauh dan banyak lagi liku-liku yang perlu ku lalui dan rentasi.

Kini pundak ku semakin berat apabila dipertanggungjawabkan memimpin Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM). Ini kerana, PMIUM Bukan lah persatuan biasa, ianya merupakan entiti yang sentiasa bergerak. Gerakan ini tidak akan lumpuh sehingga sampai satu tahap PMIUM ini diharamkan. Ia akan tetap bergerak dan terus bergerak untuk memperjuangkan nasib agama, bangsa dan negara Malaysia yang tercinta.

Amanah ini satu azab......
Masih belum terlambat untuk ku tebus segala amanah yang masih belum tertunai. Masih berbaki satu semester untuk berbakti dan memberi perkhidmatan yang terbaik untuk semua.

Apa yang penting???
Kerjasama & kebersamaan daripada semua untuk mengisi kemenangan....yang paling utama agar kita semua tidak dizalimi dan ditindas dengan sewenang-wenangnya oleh mana-mana pihak...kebajikan anda kewajipan ku...

2 comments:

qudwaH_Humaira' said...

bebanan ustaz bebanan seorang pejuang agama insya ALLAH...

Ana yakin Allah campakkan ustaz pada medan yang menuntut ustaz sekarang berusaha berkali ganda daripada pimpinan lain...

InsyaALLAH..ana doakan ustaz syahid..
ameen..

AnjeRuby a.k.a Kak Abell said...

bergetar hati ana membacanya...amanah 1 azab..

apakah kamu akan masuk syurga sedangkan kamu belum diuji dgn ujian2 berat spt umat2 terdahulu?..

teruskan perjuangan, kita adalah jundullah berjiwa besar, yg ingin membeli syurgaNya dgn diri dan harta!