Tuesday, January 6, 2009

Kemenangan Pro-Mahasiswa semakin hampir!Posted by Razali Md Din

Notis tentang pilihanraya kampus dibebarapa buah kampus telahpun dimaklumkan di kampus-kampus masing. Antara tarikh pilihanraya kampus ialah :

UKM : Penamaan 8 Jan & Buang Undi pada 15 Jan
UIAM : Penamaan 12 Jan & Buang Undi 15 Januari
USM : sama seperti UKM
UITM : 15 Januari > Buang Undi
UM : 14 Januari > Penamaan Calon

Oleh yang demikian, semua wakil Pro-Mahasiswa setiap kampus yang dihubungi telah bersiap sedia untuk menghantar calon untuk bertanding dalam Pilihanraya Kampus kali ini.


Dalam situasi terdesak ini, pihak HEP dan ASPIRASI mengguna taktik lama mereka untuk memilih calon pada saat akhir sekarang. Mereka mengguna modus operandi ugutan tinggal di kolej kediaman, jawatan di kolej dan juga tawaran wang. Ini diakui oleh seorang calon ASPIRASI di sebuah university di utara yangmendapat wang RM 250 selepas menang dalam pilihanraya kampus pada bulan September yang lalu.

Adalah dimaklumkan ada beberapa kampus yang gempar kerana pihak universiti mengimplementasikan penggunaan e-voting pada saat akhir. Ia berlaku di Universiti Institut Teknologi Mara, (UITM) Shah Alam. Di Universiti Malaya, penggunaan e-voting untuk pendaftaran, namun Pro-Mahasiswa akan mendesak pihak pentadbiran universiti supaya memansuhkan penggunaan e-voting. Implementasi fungsi penuh e-voting diadakan tahun depan juga sama akan dilakukan di Universiti Kebangsaan Malaysia. Menjadi persoalan ialah, fungsi HEP yang membuat bengkel untuk calon ASPIRASI, punyai password e-voting yang dimiliki oleh TNC HEPA sehingga SPR juga diwakili oleh pihak HEP. Perkara ini menimbulkan keraguaan daripada sudut kejujuran.

Persediaan pilihanraya kampus bagi Jentera Pro-Mahasiswa kini sedang melakukan gerakerja diperingkat yang terakhir. Persediaan calon penuh di setiap fakulti akan memberi impak dalam pilihanraya kampus kali ini di seluruh Malaysia. Moga fasa perubahan ini, membuka mata warga kampus untuk memilih calon yang benar-benar kompiten dan berwibawa dalam membawa isu mahasiswa. Pro-Mahasisswa akan menang kali ini. Percayalah! -promahasiswaum.blogspot.com-

1 comment:

piNky LuCiA said...

hidup pro...hehehe.. best of luck..